Atopisk eksem, min opplevelse

Planen var egentlig å ikke skrive noe blogginnlegg i dag, men så kom jeg på noe. Jeg har lyst til å si noe om hvordan det er å ha atopisk eksem.

Da jeg var på behandlingsreise var det ei som prøvde å foklare det. Hun hadde ikke, og hadde ikke hatt, atopisk eksem. Men uansett. Hun beskrev det som å ha myggstikk over hele kroppen, og klø og klø og klø… Jeg skal innrømme at noen ganger er det litt sånn.

Men noen ganger er det sånn her:
———————

Hele kroppen skriker etter noe. Det er noe den vil ha. Jeg føler meg ukomfortabel, og kan ikke finne riktig sittestilling; det er umulig å slappe av. Er jeg tørst?

Jeg henter et glass vann. Ett til. Det hjelper ikke.

Det klør litt på tommelen på høyrehanda, så jeg klorer meg litt… mmhm… Gud som det klør…

Blir stående og se ut i lufta i ti-tyve sekunder, og så klør det ikke lengre; det gjør litt vondt, men det er bedre enn kløe.

Hendene mine er stive, tenker jeg, uten at det er noe rart; skulle kanskje brukt litt steroidkrem.

Jeg går opp på rommet og setter meg på datamaskinen.

Fortsatt er det noe som ikke stemmer. Jeg føler meg rastløs.

Og stygg.

Så går det et lys opp; Fuktighetskrem!

Jeg lukker øynene, slapper av i skuldrene, og puster dypt inn.

Det er som å komme ut av ørkenen og endelig få en skvett vann. Som å endelig få gått på do etter en lang busstur uten en eneste tissepause.

Som å få luft etter å ha holdt pusten lenge.

Roen brer seg over hele kroppen.

———————

Ja, sånn har jeg det.

Hm. Jeg har lyst til å komme med en liten utfordring. Alle som kommer over bloggen min og har eksem, skriv om din opplevelse av sjukdommen; hva er mest plagsomt av alt med å ha atopisk eksem? Hva er flauest? Hva slags misforståelser har du vært utsatt for? Skriv din egen beskrivelse av hvordan det er, hvis du vil. Eller noe annet om eksemen.

Skriv gjerne i kommentarfeltet her eller i din egen blogg.

Atopisk Eksem gruppaNettby har jeg lagt ut en nyhet om utfordringen. Det er noen som allerede har svart der =)

Det er lite om eksem fra perspektivet til den som har det, synes jeg. Det meste jeg har lest om atopisk eksem er vinklet mot foreldre av barn som har eksem. Jeg har hittil ikke sett noe rettet mot, eller skrevet av, ungdom eller voksne som har eksem. Det savner jeg litt.

Folk som har tatt utfordringen:

Blogged with the Flock Browser

10 kommentarer

Filed under Blogginnlegg

10 responses to “Atopisk eksem, min opplevelse

 1. Marthe

  Her må jeg hive meg på…skal bare finne rette tidspunktet til å skrive noe. Veldig lurt egentlig…jeg skriver som regel ellers i bloggen min om alt annet som har plaget meg, men ikke eksemet. Jeg har alltid fortrengt det, eller gjemt det bort. Takk!

  • nekiam

   Ja samme her; eksemen er liksom ikke noe man snakker om.

   Takk sjøl for positiv tilbakemelding =) Tror du jeg var nervøs da jeg la ut det her, eller?

 2. Marthe

  Er forresten enig i mye av det du skriver i dette innlegget.

 3. papen

  Det var veldig godt skrevet!

 4. Marthe

  Hehe, ja det kan jeg tenke meg! Min kommer, har et lite utkast lagra 😉 Du må bare være tålmodig! 😀

 5. Siw

  Heia,

  så hyggelig at du har linket til Søsken siden vår.. tar med meg din link tilbake 🙂

  Nå er jo jeg selv heldig som ENDA ikke har noe atopisk eksem i voksen alder .. men jeg passer på huden min i frykt for at det skal komme.

  Jeg var bandasjert og bundet fast til senga mi da jag var i ett års alderen pga eksem og har stor sjanse for at det kan komme tilbake.

  Med to barn som har hatt denne sykdommen siden sine første leveår er jeg i allefall forberedt på det som kan komme.

  Vi har en hektisk hverdag med behandling hver dag som minner oss på denne sykdommen også i gode perioder. En kan nesten ikke tillate seg å slurve for da blir en straffet for det. Rettere sagt barna mine blir straffet for det ..

  Selvom den ikke alltid er synlig, setter den sine spor på innsiden hos oss alle.

  Fint at du tar opp dette … kommer snart tilbake på besøk.

  Hilsen Søskenmamma.

  • nekiam

   Link, kommentar og besøk mottas med en stor takk 😉

   Det er sant at det setter spor på innsiden. Man merker at man er annerledes, og jeg tror det kan være vanskelig for de som ikke har hatt eksem å forstå hvordan det er, mens for oss som har det, så er det en sånn selvfølge at «sånn må jeg gjøre pga. eksemen», at det er vanskelig å forklare.

   Jeg har for eksempel fått spørsmål om at «ja, men det er vel mest i hodet det ligger, eller…?» Akkurat som om det bare var noe vi fant på. Og da blir det jo så ekkelt. man blir litt alene i verden, på et slags vis; det er óg litt derfor jeg har skrevet dette innlegget.

 6. Huff eksem er nok veldig plagsomt. Jeg har ikke eksem, men min datter har eksem og det har hun hatt siden hun var 5 måneder. Har jo sett på henne at det er veldig plagsom med all denne kløingen. Vet ikke helt om jeg kan sette meg helt inni hvordan hun føler det på kroppen, men godt er det ikke. Kanskje jeg kunne fått henne til å skrive litt om hvordan hun føler det på kroppen og ha eksem. Nå er hun jo 15 år og går sånn i rykk og napp.

  • Tja det er mest irriterende (en lege jeg gikk hos syntes forresten det var veldig morsomt at jeg syntes det var irriterende at huden min ble så lett irritert), og så er det jo ikke akkurat vakkert å se på, utslettet.

   Jeg tror det med at det går litt i rykk og napp er typisk, for det er sånn det er for meg også; bli bedre i noen uker/dager, så plutselig blusse opp med masse utslett og klør og klør og klør; bli bedre, osv. :-/

   Kan tenke meg det er vanskelig å forestille seg hvordan det føles, ja, derfor prøvde jeg å beskrive det litt, fordi jeg var så lei av folk som ikke forstod.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s